Elijah
Membru Senior
 Din: Cluj Napoca
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 762
|
|
ISTORIA DACIEI. De la MAȘINA care costa cât un APARTAMENT până la LĂSTUNUL în care încăpeau 3 OAMENI și 2 SIFOANE. Tu ce amintiri ai cu DACIA? Autor: Adi Dobre În 2013, producătorul autohton de automobile va sărbători 45 de ani de la ieşirea pe poartă a primei maşini. EVZ vă prezintă evoluţia în timp a Daciei. Dacia Logan 2
Sursa: DACIA 1 În comunism, Dacia a fost visul dintotdeauna al românilor. Etichetat drept un obiect de lux de către autorităţile vremii, autoturismul a fost un lucru pe care puţini români şi-l puteau procura. Preţul era unul prohibitiv. Chiar şi „cu banii jos”, o Dacia putea fi achiziţionată abia după ani buni de aşteptare. Odată cumpărată, românul o boteza şi o primea în rândurile familiei. „Bambina”, „Didina” şi „Roşioara” sunt doar câteva din numele cu care românii îşi alintau „copiii”. Înainte de 1989, Daciile şi stăpânii lor au suferit împreună, după ce le-au fost raţionalizate alimentele! Tot împreună s-au adaptat, trecând uneori pe vegetale, respectiv petrosin! Prima Dacie împlineşte la anul 45 de ani. 1968. DACIA 1100 În 1968 a fost fabricată Dacia 1100, care era, de fapt, model Renault 8. Maşina a fost asamblată la Colibaşi din piese exclusiv franţuzeşti, având motorul şi tracţiunea pe spate. Era începutul „mariajului” dintre Uzinele de Autoturisme Piteşti şi concernul francez Renault, ale căror pirostrii le fuseseră puse, cu doi ani mai devreme, de Nicolae Ceauşescu, preşedintele României, şi generalul Charles de Gaulle, şeful statului francez. Primul exemplar de Dacia 1100 i-a fost făcut cadou lui Ceauşescu, care s-a plimbat cu autoturismul prin fabrică (foto).
1969. DACIA 1300 La un an de la ieşirea primei maşini pe poarta uzinei, în Argeş a început fabricarea modelului care avea să scrie istorie şi să-i devină românului prieten de nădejde. E vorba de celebra Dacia 1300! Şi acest model era de fapt o copie a unei maşini care era în continuare comercializată de francezi, Renault 12. Dacia 1300 s-a adaptat ca şi românul la condiţiile erei comuniste. Preţul, în jur de 70.000 de lei, era similar cu cel al unui apartament cu două camere. Timp de trei decenii, Daciei 1300 i-au fost aduse puţine îmbunătăţiri!
1980. DACIA 500 LĂSTUN „Lăstunul” poate candida fără emoţii la titlul de „Cea mai urâtă maşină din istorie”! A fost conceput la Timişoara şi se dorea a fi o maşină de oraş. Avea un motor de 500 de cmc, în doi cilindri, dar, în ciuda acestui fapt, consuma destul de mult. În plus, preţul era unul umilitor, în jur de 40.000 de lei. Pentru acele vremuri, maşina n-avea prea multe întrebuinţări pentru românul obişnuit să pună „pe maşină” şi peste o tonă de marfă, în „Lăstun” încăpeau cu greu trei oameni slabi şi două sifoane!
1981. DACIA 1310 SPORT La începutul anilor 80, Dacia a suferit primele „operaţii estetice”: patru faruri, stopuri voluminoase, bordul modernizat. „Iubita” românului a fost însă şi „mutilată”, după ce au fost concepute câteva prototipuri de-a dreptul oribile. Unele dintre ele nu au ajuns pe piaţă. Modelele „Braşovia”, „Star”, Cabrio” ori „Maxibreak” sunt practic necunoscute românilor, cărora le-a fost vârâtă pe gât Dacia Sport, o variantă în două uşi cu design absurd. „Dacia Sport” a fost, la un moment dat, singura variantă pentru cei care nu mai aveau răbdare să stea la rând pentru Dacia 1300.
1995. DACIA NOVA Anul 1995 a fost unul istoric pentru Dacia. A fost lansat modelul „Nova”, primul de concepţie românească în totalitate. În afara unor linii ceva mai moderne, „Nova” a adus cu ea moştenirea bătrânei Dacii: ploua în maşină pe la chederul de la parbriz, nu băga mai deloc sau băga prea multă căldură, uşile se închideau cu greutate şi cu zgomot! Era bună la cărat, capacul de la portbagaj deschizându-se cu tot cu lunetă! Cinci ani mai târziu, după achiziţionarea de către Renault a pachetului majoritar de la Dacia, au apărut modelele: „SuperNova” şi „Solenza”. Ele erau echipate cu motoare şi cutii de viteze produse de noul „stăpân”.
2012. DACIA LOGAN Modelul Logan a însemnat pentru Dacia despărţirea iremediabilă de trecut. La 14 ani de la Revoluţie, la uzina argeşeană se producea, în sfârşit, un autoturism care ţinea pasul cu timpurile. Protejat şi de stat, Logan-ul a prins la români, iar pe piaţa externă a depăşit orice aşteptări. Raportul calitate - preţ a făcut din noul port-stindard al Daciei un model acceptat inclusiv de pretenţioasa piaţă Occidentală. După patru decenii şi jumătate, Dacia continuă să se ţină ţanţoş pe şosele. În 2010, la şase ani după ce a fost oprită din fabricaţie, bătrânei Dacia 1300 i „s-a născut” un „nepot” voinic: Duster! Primul SUV din istoria mărcii.
Citiţi mai mult: Istoria Daciei - Auto > EVZ.ro EVZ.ro
|
|