Misu de Cluj
Admin
Din: Cluj-Napoca
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 48294
|
|
03-09-2008 Comisiile de buget si administratie elimina taxa de poluare
--------------------------------------------------------------------------------
Comisiile reunite de buget si de administratie ale Senatului au modificat, miercuri, OUG 50/2008, astfel incat se mentine eliminarea din Codul Fiscal a vechii taxe auto, se elimina noua taxa de poluare, iar banii incasati de catre stat pana acum se restituie integral, indexate in functie de inflatie. Comisiile reunite de buget si de administratie ale Senatului au dezbatut, marti, proiectul de lege privind aprobarea OUG 50/2008 pentru instituirea taxei pe poluare pentru autovehicule. Senatorii au adoptat 15 amendamente, care elimina complet taxa de poluare introdusa incepand cu 1 iulie 2008 si vechea taxa de prima inmatriculare, introdusa pe baza Codului Fiscal, care a functionat pana in primul semestru al anului 2008. De asemenea, senatorii celor doua comisii au decis sa restituie integral sumele incasate de stat pentru cele doua taxe. Restituirea sumelor se va face de la bugetul de stat, nu de la Fondul de Mediu , iar sumele vor fi indexate potrivit ratei inflatiei.
Cele doua comisii au adoptat un raport de admitere, cu amendamente, la proiectul de lege privind OUG, cu 10 voturi "pentru", doua "impotriva" si cinci abtineri. "Problema a fost creata de Guvern, asa ca tot Guvernul, prin bugetul de stat, trebuie sa o rezolve", si-a sustinut presedintele Comisiei de administratie, liberal-democratul Dan Carlan, amendamentele la ordonanta Guvernului. Presedintele Administratiei Fondului de Mediu, Mihai Toti, a replicat, insa, ca, prin adoptarea amendamentelor, se poate intrerupe Programul "Rabla", derulat de institutia pe care o conduce. "Domnia sa a explicat ca exista acest pericol si tocmai de aceea am introdus amendamentul care explicit obliga Guvernul ca restituirea sumelor sa se faca nu din Fondul de Mediu, ci din bugetul de stat", a replicat Dan Carlan. El a completat ca, la fundamentarea bugetului de stat pe anul 2009, Guvernul va trebui sa ia in calcul disparitia unei surse de venit la Fondul de Mediu. Senatorul PDL a aratat ca in bugetul de stat pe 2009 trebuie sa se prevada surse financiare pentru restituirea sumelor catre cetateni, dar si pentru continuarea programelor sustinute de fondurile obtinute din taxa de mediu.
Potrivit unui alt amendament, sumele incasate de stat se restituie in termen de trei luni de la data intrarii in vigoare a legii de modificare a Ordonantei 50/2008. "In acest moment, Ordonanta prevede doar ca se restituie integral taxele: si cea veche, instituita pe Codul Fiscal, si cea noua. Sumele restituite vor fi actualizate pe baza indicelui de inflatie calculat de la data incasarii de la cetatean pana la data restituirii catre cetatean", a explicat Carlan.
Pe de alta parte, presedintele Comisiei de buget, liberalul Aron Popa, s-a declarat nemultumit ca Ordonanta 50/2008 a fost "spulberata", pentru ca era un act normativ conform cu solicitarile UE privind instituirea unei taxe de poluare. "Taxa este legala, este o taxa de mediu, nicidecum una fiscala. Toate amendamentele aprobate de catre opozitie nu fac altceva decat sa permita intrarea in tara a tuturor vechiturilor dim vestul Europei. O sa avem un grad de poluare foarte mare", a avertizat senatorul PNL.
El a aratat ca actul normativ aprobat de cele doua comisii blocheaza finantarile unor obiective din domeniul protectiei mediului. La randul sau, presedintele Administratiei Fondului de Mediu, Mihai Toti, a completat ca exista peste 200 de primarii care au accesat programe in acest domeniu, au primit deja o parte din finantare, astfel ca, prin adoptarea modificarilor legii, toate aceste proiecte vor fi blocate.
Aron Popa a sustinut ca, daca va fi adoptat proiectul de lege propus de comisii, Guvernul va trebui sa restituie 1.300 de miliarde de lei. "Este o suma foarte mare", a spus liberalul. El a precizat ca, personal, crede ca acest act normativ va fi analizat "cu mai multa atentie" la Camera Deputatilor, astfel incat Ordonanta 50/2008 sa devina lege. Senatul este prima Camera sesizata, forul decizional fiind Camera Deputatilor.
_______________________________________ NU TOATE MASINILE VECHI SUNT RABLE! UN POPOR CARE ISI INGROAPA TRECUTUL, NU VA AVEA VIITOR! SUNT MANDRU DE RABLELE MELE !!!
|
|