CLASSIC CAR CLUB CLUJ-NAPOCA
CLUBUL POSESORILOR DE AUTOVEHICULE VECHI DIN CLUJ-NAPOCA. CEA MAI MARE COMUNITATE ON-LINE IN DOMENIUL OLDTIMER & YOUNGTIMER FABRICATE PANA IN 1990, DIN ROMANIA. FORUM FONDAT LA DATA DE 18 IUNIE 2008
Lista Forumurilor Pe Tematici
CLASSIC CAR CLUB CLUJ-NAPOCA | Inregistrare | Login

POZE CLASSIC CAR CLUB CLUJ-NAPOCA

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Alexanndra1994
Femeie
19 ani
Bucuresti
cauta Barbat
23 - 42 ani
CLASSIC CAR CLUB CLUJ-NAPOCA / Din lumea larga / "Invierea" primului auto low-cost din Romania Moderat de amb13, fishy86, gavrisan lucian, r16r1150, vranceanu, vwtyp3variant
Autor
Mesaj Pagini: 1
Misu de Cluj
Admin

Din: Cluj-Napoca
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 48322
"Invierea" primului auto low-cost din Romania



"Invierea" primului auto low-cost din Romania, Lastun, ar costa 500 mil. euro

Pentru a fi reluat intr-o forma actualizata, proiectul Dacia 500 "Lastun" ar necesita o investitie greenfield estimata la circa 500 mil.euro, ceea ce ar face din modelul "low-cost" vandut in anii '89-'90 pe piata romaneasca o alternativa pe pietele cu un grad scazut de motorizare, declara, pentru DailyBusiness.ro, specialistii din piata auto.
Inainte de Nano, cea mai ieftina masina din lume, de 2.500 de euro, automobil pe care indienii se straduiesc din rasputeri sa il construiasca, in anii '80 la Timisoara a fost pus la punct un concept care, spun analistii, a aparut inainte de vremurile in care trebuia sa apara.

Lastun a fost construit din ambitia presedintelui Nicolae Ceausescu de a oferi romanilor un automobil ieftin, practic si cu un consum redus, de maxim 3 litri/100 km.

20 de ani mai tarziu, dincolo de problemele de fiabilitate pe care le-a avut autoturismul, Lastunul ramane un concept de actualitate. O afirma inclusiv cel care i-a dat viata, fostul director al Intreprinderii de Autoturisme Timisoara, actualul vicepresedinte Dacia, Constantin Stroe.

Conceptul Dacia 500 Lastun a fost, la vremea lui, unul foarte bun. Din pacate, realizarea a fost necorespunzatoare din cauza piedicilor care ni s-au pus. Ceausescu vroia o masina exclusiv romaneasca, iar asta a afectat fiabilitatea produsului 
  Constantin Stroe, fost director IAT Timisoara 

Constantin Stroe spune ca dezvoltarea proiectului, ce a plecat de la necesitatea constructiei unei masini urbane, mici, incapatoare si mai ales ieftine, este, acum, mai mult decat oricand, de actualitate.

"In actualele conditii din economia mondiala, marcate de pretul ridicat al carburantilor, de aglomeratia urbana si recesiune, a construi o asemenea masina este un proiect de actualitate. Indienii incearca asta, la fel si chinezii. Bineinteles, un astfel de produs ar fi dedicat in special tarilor sarace, in genul Indiei sau continentului african, dar nu ar fi exclusa gasirea unei nise si in pietele mai dezvoltate", a mai spus Stroe, pentru DailyBusiness.ro.

Varianta este confirmata si de presedintele Automobil Clubului Roman, Constantin Niculescu, care considera ca in actualele conditii de piata, o masina low-cost, de dimensiuni reduse, si-ar face loc foarte repede in piata.

"Un automobil ieftin, mic, cu consum redus, pentru marile orase, este un concept de actualitate dar si de viitor", a declarat presedintele ACR.

Analistii: Lastunul ar putea fi reinviat

Specialistii auto confirma potentialul ridicat al conceptului Lastun. Analistul Dan Vardie considera ca Lastun, o idee vizionara pentru vremea sa, a avut multe parti pozitive.

"Motorul era unul decent, pentru regim urban, caroseria era din fibra de sticla, care nu ruginea, masina era usoara si consuma putin. Marile sale hibe erau legate de materiale, de imbinarea elementelor, de fiabilitate", spune Vardie.

Fostul constructor al Lastunului, Constantin Stroe, explica faptul ca problemele de fiabilitate au fost determinate de hotararea lui Ceausescu de a refuza orice piese din import.

"Nu puteai sa construiesti totul numai in tara. Dacia se construia pe un proiect de tip Renault, Oltcitul avea la baza Citroen-ul. Pe hartie, proiectul arata bine, dar am fost nevoiti sa folosim materiale inferioare pentru a-l duce la capat", a declarat Stroe.

Marius Carp, fostul director al Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile, si unul dintre cei care a lucrat in mod direct la proiectul Lastun, spune ca problemele au aparut pe fondul "hei-rup-ismului" tipic Epocii de Aur.

"Ceausescu a vrut rapid o masina, fara sa il intereseze detaliile. Daca va imaginati, vroia initial sa puna scaune de plastic, ca in tramvai. Il interesa doar ideea unei masini ieftine, care sa acopere nevoile proletariatului. Produsul iesit din uzine a fost unul prost, atat la nivel de design cat si fiabilitate", a declarat Carp, pentru DailyBusiness.ro

Specialistii spun ca rezolvarea problemelor de fiabilitate ar putea aduce insa Lastunul in prezent mai repede decat s-ar crede.

"A fost o masina construita mai repede decat vremurile in care trebuia sa apara. Era facuta din fibra de sticla care acum se foloseste din plin in industria auto, avea un motor cu un consum redus, dimensiunile, in conditiile unui Bucuresti ultraaglomerat, erau ideale. Problemele lui ar putea fi rezolvate", a declarat, pentru DailyBusiness.ro, analistul auto Daniel Costea, de la Quatro Ruote.

Specialistul auto Marius Carp crede ca un asemenea proiect ar costa in jur de 500 de milioane de euro.

O investitie greenfield intr-un astfel de proiect ar costa minim 500 de milioane de euro, poate chiar mai mult, daca vrei sa produci 200.000 de masini pe an, ca sa merite investitia 
  Marius Carp, specialist auto 

Carp a calculat suma pornind de la valoarea terenurilor din Romania si costul unei linii de fabricatie.

"O linie completa de productie, care sa produca intr-un ritm de 200.000 de masini costa cam 300-400 milioane de euro. La asta se adauga pretul terenului si facilitatile necesare. In plus, trebuie luate in calcul costurile legate de productia si achizitia materialelor necesare realizarii produsului etc. O investitie minima de 500 de milioane de euro ar trebui, insa, suplimentata destul de repede, luand in calcul si cresterea galopanta a preturilor materiilor prime, energiei si celorlalte utilitati"¸a explicat specialistul.

Spre comparatie, Renault a anuntat ca va investi la Dacia, pana in anul 2009, 300 de milioane de euro pentru cresterea capacitatii de productie de la nivelul actual de 350.000 de unitati pe an la 400.000 de unitati pe an si pentru activitatile de cercetare si dezvoltare a modelului Logan. In total, Renault a investit in Romania peste 1,2 miliarde de euro pana in prezent.

Carp crede ca, chiar si in conditiile in care ar exista un investitor interesat de relansarea Lastunului, acesta ar avea de infruntat reticenta pietelor.

"Un astfel de automobil s-ar putea vinde in tarile sarace, cu grad scazut de motorizare. In India, Nano a fost creat pentru a da indienii jos de pe bicicleta. In Italia, legendarul Fiat 500 a schimbat fundamental societatea italiana. La noi, o asemenea masina e putin probabil sa isi gaseasca locul, preferintele romanilor fiind indreptate in principal spre masini din clasa medie. Matizul si Tico, de pilda, s-au vandut destul de bine, dar nu au batut niciodata Dacia", a declarat specialistul.

Cand a aparut Lastunul, Trabantul a devenit masina

Ceausescu gandise proiectul "masinii romanului" inca din 1980, iar dupa "Expozitia realizarilor economiei nationale", editia 1979, in care a fost prezentat un prototip numit "Brasovia", a fost creat un colectiv de proiectare la nivel national, printre care se aflau reprezentanti de la Intreprinderea Mecanica Muscel, producatoarea masinii ARO, Intreprinderea Mecanica Brasov, Centrul de Cercetare si Inginerie Tehnologica pentru Autoturisme Colibasi, Intreprinderea "Autobuzul" Bucuresti, "Electroprecizia" Sacele, Institutul National de Motoare Bucuresti, Catedra de Automobile a Universitatii din Brasov.

Productia autoturismului a inceput in 1988, la Intreprinderea de Autoturisme Timisoara, fiind vandute in total 6532 de exemplare.

Automobilul avea o caroserie tip coach cu doua usi, din rasini sintetice, marele avantaj fiind rezistenta la coroziune. Lastunul avea un motor de 2 cilindri raciti cu aer, 499 cmc, 22,5 CP, asezat transversal, cu un consum de 3,3 l/100 km si viteza maxima 106 km/h. Masina avea o capacitatea 2+2 persoane, (2 adulti si 2 copii).

"Era cam zgomotoasa, avea demarajul slab si o rezistenta extrem de scazuta. In plus, cutia de viteze se pare ca era "inspirata" dupa cea de Trabant. Atit constructia manetei de viteze cit si pozitia vitezelor era ca la Trabant, langa volan", spune, pe forumul de pe internet al Dacia, un fost proprietar.

"Se zice ca avea motor jumatate de Dacie,jumatate de Oltcit.Va dati seama ce a putut sa iasa din aceasta struto-camila", a scris un alt pasionat al genului.

Prin anii '90, in jurul Daciei 500 circulau o serie de bancuri, iar printre cele mai gustate erau cele ce faceau comparatii intre Lastun si Mercedes sau Trabant.

Productia autoturismului a incetat in februarie 1990.
Autor: Adrian Negrescu


Supeeerrrr  tare, nu-i asa? :o
Am auzit niste zvonuri, dar prima data cand vad  :
Oare cu ce motor va fi?
Jumatate de de Logan?



26.1KB


_______________________________________

NU TOATE MASINILE VECHI SUNT RABLE!
UN POPOR CARE ISI INGROAPA TRECUTUL, NU VA AVEA VIITOR!
SUNT MANDRU DE RABLELE MELE !!!


pus acum 16 ani
   
Misu de Cluj
Admin

Din: Cluj-Napoca
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 48322



25.5KB


_______________________________________

NU TOATE MASINILE VECHI SUNT RABLE!
UN POPOR CARE ISI INGROAPA TRECUTUL, NU VA AVEA VIITOR!
SUNT MANDRU DE RABLELE MELE !!!


pus acum 16 ani
   
Misu de Cluj
Admin

Din: Cluj-Napoca
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 48322



25.5KB


_______________________________________

NU TOATE MASINILE VECHI SUNT RABLE!
UN POPOR CARE ISI INGROAPA TRECUTUL, NU VA AVEA VIITOR!
SUNT MANDRU DE RABLELE MELE !!!


pus acum 16 ani
   
Misu de Cluj
Admin

Din: Cluj-Napoca
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 48322



20.6KB


_______________________________________

NU TOATE MASINILE VECHI SUNT RABLE!
UN POPOR CARE ISI INGROAPA TRECUTUL, NU VA AVEA VIITOR!
SUNT MANDRU DE RABLELE MELE !!!


pus acum 16 ani
   
Misu de Cluj
Admin

Din: Cluj-Napoca
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 48322



24.5KB


_______________________________________

NU TOATE MASINILE VECHI SUNT RABLE!
UN POPOR CARE ISI INGROAPA TRECUTUL, NU VA AVEA VIITOR!
SUNT MANDRU DE RABLELE MELE !!!


pus acum 16 ani
   
Misu de Cluj
Admin

Din: Cluj-Napoca
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 48322
Dar totusi nimica  nu-i  ca Lastunul Mk1  


11KB


_______________________________________

NU TOATE MASINILE VECHI SUNT RABLE!
UN POPOR CARE ISI INGROAPA TRECUTUL, NU VA AVEA VIITOR!
SUNT MANDRU DE RABLELE MELE !!!


pus acum 16 ani
   
whoratiu
Membru fondator al forumului

Din: Cluj- Napoca
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1269
Nici n-ar fi rau sa iasa asa ceva! Din pacate, majoritatea raman pe planseta din motive .... economico-financiare....
Pana atunci, spor la treaba cu al tau!


_______________________________________


pus acum 16 ani
   
nicu rares
Membru Senior

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1116
in 1989 prin martie am fost cu tata si un unchi la Fostul IDMS-Valea cascadelor din bucuresti si acolo am vazut un stol de peste 300lastuni verzi, rosii, galbeni si albastrii, costa bucata 48500lei vechi evident si-l puteai cumpara cash sau in cel mai rau caz un transfer de inscriere la Dacia care dura apoi 1luna si gata cu lastunul in curte.primeai 5litri de benzina in rezervor si daca erai din tara mai primeai un bon de aprobare de 20litri suplimentar.era de ajuns pina acasa.problema trista era ca multi oameni nu ajungeau acasa cu ei pe roti deoarece productia era sabotata din fabrica si se lasa in blocul motor spanul de la gaurirea pentru gaurile de circulatie a uleiului pentru cuzinetii de arbore si uneori mai bateau bucati de plumb in acele orificii sau se strunjeau sincroanele la grosime de 8mm fata de 13 cat ar fi trebuit sa fie in realitate sau erau sincroane de alama si se blocau,sau mai rau bagau stifturile de blocare la furci deja cu joc si cadeau la primele miscari ale manetei de schimbator sau nu bagau o bila cu arculet la crabotii de blocare a sincronului si-n final crapa cutia sau nu bagau in capacul patrat tabla racloare de ungere a interiorului arborelui secundar, sau nu-i dadeau acestuia gauri de ungere....
am desfacut in timp peste 25de cutii de Lastun si pe unele le-am reparat iar pe altele le-am facut piese de schimb ca erau aproape distruse.
Jale mare si cind citeam vitezometrele unor masinute la dezmembrat mai mult de 13bucati prin 1997-2002 si citeam statistic: 2300km-18000km pe bune si atit deci moarte de tinere aproape in copilarie unele chiar in fasa.


_______________________________________
fanul masinilor de caracter si nabadaioase

pus acum 14 ani
   
nicu rares
Membru Senior

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1116
Cea mai criminala fapta am constatat-o la un lastun albastru din 1990 gasit la cineva in curte care avea doar 400km si care din fabrica nu avusese montat pe rulmentul final spate la arborele secundar acel inel de otel si iesise arborele cu o bucata din cutie afara.omul m-a chemat sa-l repar si i-am dat atunci 100usd pe masinuta ca nu voia sa scoata nici 10usd pentru reparatie si am plecat cu masinuta dar in ticalosia lui dupa aceea mai voia bani cand a vazut ca am venit cu el la o saptamina dupa ce-i schimbasem cutia si pompa de benzina,in poarta lui sa-mi dea cartea de identitate.masina zacea de mai bine de 8ani si dupa aceea omul brusc isi amintise ca nu o mai da sau sa-i dau 400usd ca atit se vinde un talon pe piata.cu durere in suflet am vandut-o apoi in targ cu 250usd la un mosulica care nu era interesat decit sa mearga cu ea ca aveam o copie dupa CIV si buletinul Proprietarului si contract de vanzare cumparare.era de ajuns pentru el.masinuta a mers pina in 2006 fara probleme si fara ITP ca mosulica ma suna in fiecare an in decembrie sa-mi spuna ca a mai trait un an.din 2006 a fost pauza totala ca nu am mai auzit de ei.

_______________________________________
fanul masinilor de caracter si nabadaioase

pus acum 14 ani
   
Sutica
Membru Senior

Din: Cisnadie-Sibiu
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 4672

nicu rares a scris:

Cea mai criminala fapta am constatat-o la un lastun albastru din 1990 gasit la cineva in curte care avea doar 400km si care din fabrica nu avusese montat pe rulmentul final spate la arborele secundar acel inel de otel si iesise arborele cu o bucata din cutie afara.omul m-a chemat sa-l repar si i-am dat atunci 100usd pe masinuta ca nu voia sa scoata nici 10usd pentru reparatie si am plecat cu masinuta dar in ticalosia lui dupa aceea mai voia bani cand a vazut ca am venit cu el la o saptamina dupa ce-i schimbasem cutia si pompa de benzina,in poarta lui sa-mi dea cartea de identitate.masina zacea de mai bine de 8ani si dupa aceea omul brusc isi amintise ca nu o mai da sau sa-i dau 400usd ca atit se vinde un talon pe piata.cu durere in suflet am vandut-o apoi in targ cu 250usd la un mosulica care nu era interesat decit sa mearga cu ea ca aveam o copie dupa CIV si buletinul Proprietarului si contract de vanzare cumparare.era de ajuns pentru el.masinuta a mers pina in 2006 fara probleme si fara ITP ca mosulica ma suna in fiecare an in decembrie sa-mi spuna ca a mai trait un an.din 2006 a fost pauza totala ca nu am mai auzit de ei.

Trist o masina practic noua    Si lastunul verde din sibiu nu are decat 7500 km a zis ca sa calat cand a venit de la bucuresti 


pus acum 14 ani
   
fishy86
Moderator

Din: Cluj-Napoca
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 2050
Pfu.. pare mai mica ca tico.. de asta o sa imi cumpar !

pus acum 14 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la